Kansallinen lähihoitajapäivä 2020

27.1.2020

Tänään 27.1.2020 vietetään kansallista lähihoitajanpäivää.

Lähihoitajakoulutus antaa laaja-alaisen osaamisen ja ammatin, jolla on hyvät työllistymismahdollisuudet. Lähihoitaja on nimikesuojattu terveydenhuollon ammattinimike. Lähihoitajaksi opiskellaan ammatillisessa koulutuksessa suorittamalla sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, jonka laajuus on 180 osaamispistettä. Lähihoitajan työ on vaativaa asiakas- ja potilastyötä lähellä hoidettavaa ja hänen läheisiään. Työskentely perustuu laaja-alaisen tiedon lisäksi hyviin vuorovaikutustaitoihin erilaisten ihmisten kanssa. Työ edellyttää ammattia säätelevien lakien tuntemusta, ammattitaidon jatkuvaa ylläpitoa sekä oman työn ja työtapojen kehittämistä. Asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistaminen on työskentelyn ydin. Lähihoitajat tekevät usein työtä myös vanhusten parissa erilaisissa organisaatioissa, sekä toimivat yrittäjinä.

Vuoden 2020 teemana on ammatistaan ylpeä lähihoitaja. Omalla teemapäivällä lähi- ja perushoitajaliitto SuPer haluaa tuoda lähihoitajan ammattia, koulutusta ja laajaa työnkuvaa tutuksi kaikille. Varsinainen juhlapäivä on maanantai 27. tammikuuta, mutta teemapäivää ja lähihoitajan monipuolista osaamista juhlistetaan koko viikon 5 ajan.

Kansallisen lähihoitajapäivän kunniaksi SuPer järjesti tänä vuonna runokilpailun, jossa etsittiin runoja lähihoitajan ammatista, ammattiylpeydestä sekä SuPerin arvoista: kunnioituksesta, rohkeudesta ja vastuullisuudesta. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä runsaasti hyviä ja lähihoitajan ammattia erinomaisesti kuvaavia runoja, joista julkaistaan parhaimmistoa.

Lähihoitajapäivän runokilpailun voittajaruno

Joka päivä kun töihin astelen,
olen hyvin iloinen.

Saan astua paikkaan toimivaan,
jossa jokaista meitä tarvitaan.

Työyhteisö sydämellinen takaa hyvän hoidon
sekä työpanoksen parhaan mahdollisen.

Joka päivä uusi hoitosuhde avautuu ja sillä hetkellä unohtuu kaikki muu.

Vaikka kiire hoitajan olkapäätä ajoittain kolkuttaa,
niin silti hymyillen katson potilasta, avun tarvitsijaa.

Annan hetken rauhallisen,
myös keskellä kiireen ja kaaoksen.

Jokainen potilas on ansainnut hyvän hoidon
sekä turvallisuuden tunteen lämpöisen.

Minä lähihoitajana voin toteuttaa sen.

Sini Mört

Muihin runoihin voi tutustua täältä. Parhaaksi arvioitu runo on kuunneltavissa 26.–27.1. kaikilla radiokanavilla SuPerin Kansallisen lähihoitajapäivän mainoksessa.

 

Vanhuspalvelut toivottaa hyvää lähihoitajanpäivää kaikille lähihoitajille ja lähihoitajaopiskelijoille! Teette arvokasta ja vaikuttavaa työtä jokaisena päivänä!

 

LÄHDE (teksti ja kuvat) sekä lisätietoa: Super-liiton sivut