Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on verotuksessa hyödynnettävä etu, kun ostat palveluita. Kotitalousvähennys on tärkeää muistaa myös ikääntyneiden palveluita ostettaessa. Kotitalousvähennyksen saa hakea kotiin tuotettavista palveluista, myös tavanomaisesta hoiva- ja hoitotyöstä.Voit hyödyntää kotitalousvähennyksen sekä arvonlisäverollisista ja arvonlisäverottomista palveluista, mutta vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta (ALV 24 %). Kotitalousvähennystä ei voi kuitenkaan hyödyntää terveyspalveluita käytettäessä, esimerkiksi fysioterapeutin ja lääkärin käynneistä tai kotisairaanhoidosta ei saa vähennystä. Kotitalousvähennykseen omassa verotuksessaan on oikeutettu myös työn maksajana asiakkaan puolesta toimiva asiakkaan puoliso, lapsi tai lapsenlapsi.

Palveluseteli tai maksusitoumus estää kotitalousvähennyksen. Jos kunta on antanut palvelusetelin tai muun maksusitoumuksen tehtyyn työhön, kotitalousvähennystä ei saa edes itse maksetusta osasta. Palveluseteli tai maksusitoumus estää vähennyksen, vaikka seteliä ei edes käyttäisi.

Kunnan palvelut eivät oikeuta vähennykseen. Vähennystä ei saa, vaikka työn olisi tehnyt yksityinen tai yleishyödyllisenä yhteisönä toimiva palvelutalo, jos maksu maksetaan kunnalle tai kaupungille.

Lisää tietoa kotitalousvähennyksestä löydät:

Verohallinto – Kotitalousvähennys

Verohallinto – Ohje kotitalousvähennyksestä

Veronmaksajien keskusliitto – Kotitalousvähennys