MIKSI TYÖ VANHUSTEN PARISSA?

9.2.2020

Työ, joka on aina kulkenut mukana haaveissa ja unelmissa. Seuraa ikäihmisille ja apua arjen asioihin. Iloa, joka kulkeutuu ikäihmisen kotiin, asui hän sitten omassa kodissaan tai hoitokodissa. Yhdessäoloa, ystävyyttä, iloa, naurua, surua ja ihanan makuista elämää. Siinä täydellinen kuvaus unelmatyöstäni.

Johannan ArjenAvun takana olen minä, Johanna Vapaavirta, 35-vuotias yrittäjä.

Olen valmistunut Sosionomiksi vuonna 2008 ja vuoden 2018 lopulla sain päätökseen yrittäjän ammattitutkinnon. Koen olevani helposti lähestyttävä, iloinen ja positiivisesti elämää katsova nainen. Olin pikkutyttönä äitini mukana hänen työpaikallaan vanhainkodissa ja jo silloin päätin, että isona haluan työskennellä ikäihmisten parissa. Miksi? Koska koin oloni lapsena todella luontevaksi ja hyväksi ikäihmisten seurassa ja viihdyin heidän seuranaan siellä heidän asukashuoneissaan. Näin aikuisena kutsun sitä jonkinlaiseksi kutsumukseksi, minut valittiin tekemään tätä työtä. Olin tehnyt vuosia työtä ikäihmisten palveluohjaajana ja alkuvuodesta 2017 päätin hakea starttirahaa yritysidealleni, koska halusin päästä lähemmäs omaa unelmatyötäni, päästä lähelle ikäihmisten arkea ja auttamaan heitä siinä arjessa. Starttihakemukseni palautui myönteisenä ja kesäkuussa 2017 aloitin kokopäiväisenä yrittäjänä unelmieni työssä.

Haluan tarjota ikäihmiselle seuraa, aikaa ja ennen kaikkea kiireetöntä yhdessäoloa, jolloin voimme tehdä erilaisia asioita, kuten keskustella, pelata, tehdä ruokaa, leipoa, käydä asioilla tai vaikkapa kahvittelemassa. Käyntini ovat sellaisia, jotka tukevat ikäihmisiä heidän arjessaan ja tuovat heille hyvää mieltä. Pääasia on se, että ikäihminen kokee kanssani olonsa hyväksi ja tekeminen tuottaa iloa ja hyvää mieltä. Haluan olla myös ystävä ja luoda luottamuksellisen suhteen asiakkaani kanssa. Teen tätä työtä juuri sen takia yksin, että ikäihminen voi hyvillä mielin luottaa minuun ja kertoa elämäntarinansa minulle – olenhan se, joka tekee jokaisen käynnin asiakkaan luokse.

”Sinä olet toisen ihmisen auttaja.” -Asiakaspalaute

”Sinä teit tänään hyvää minun sydämelleni.” -Asiakaspalaute

”Voin tukeutua sinuun.” -Asiakaspalaute

Käyntejäni odotetaan ja käynnin aikana huomaan, kuinka ikäihminen alkaa hymyilemään ja usein lähtiessäni saan lämpimän halauksen ja kiitokset. Osa asiakkaistani on muistisairaita, mutta muistavat käyntini jälkikäteen hyvin tai melko hyvin. Joillekin jää mieleen vain osia käynnistäni ja jotkut eivät muista kenenkään edes käyneen. Voiko se silti arvokasta? Onko oikeus hetkessä elämiseen, vaikka ei muistaisi sitä jälkikäteen? Minä olen sitä mieltä, että on. Jokaisella ihmisellä on oikeus ilon hetkiin. Ja oikeus säilyy, vaikka olisit iäkäs tai muistisairas.

”Olet kyllä niin oikeassa ammatissa! Vaikka äiti ei kaikkea muista, niin sen hän muistaa, miten kivaa oli Johannan kanssa.” -Asiakkaani läheinen

Ikäihmisen toiveista ja avuntarpeista jutellaan aina maksuttomalla tutustumiskäynnillä, pääsemme tutustumaan toisiimme ja pääsemme suunnittelemaan yhteistä tekemistä!

 

Minun työstäni näkee pilkahduksia sosiaalisessa mediassa, Johannan ArjenApu (Facebook ja Instagram). Minuun ja palveluihini voi käydä tutustumassa vanhuspalvelut.com -sivuillani, josta löydät myös yhteystietoni!

Ilolla ja suurella sydämellä haluan auttaa ikäihmisiä ja olen onnekas, kun saan tehdä sitä työkseni.

Johanna Vapaavirta