Muistiviikon aloitus maailman Alzheimerin päivällä 21.9.2020

21.9.2020

Alzheimer’s Disease International (ADI) viettää jälleen syyskuussa Maailman Alzheimer-kuukautta. Tänä vuonna teemana on Muista minut (Remember me), jolla halutaan erityisesti kiinnittää huomiota varhaiseen havaitsemisen ja diagnoosin merkitykseen.

Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava muistisairaus, johon ei parantavaa hoitoa ei ole vielä keksitty. Alzheimerin tauti on etenevä sairaus, jonka ensimmäinen ja merkittävin oire on muistin heikentyminen. Varhaisia ensioireita voi olla vaikeaa tunnistaa ja liittää juuri muistisairauteen. Oireita ja muistamattomuutta saatetaan myös pitää häpeällisenä ja niitä yritetään peitellä.

Tärkeää olisi, jos huomaa itsessään epätavallisia muistiin tai arkiselviytymiseen liittyviä oireita, hakeutua lääkärin vastaanotolle. Muistiliiton sivuilla on hyvä listaus oireista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Alzheimerin-taudilta suojaavia tekijöitä on tutkimusten mukaan havaittu olevan mm. ravitsemus ja ruokavalio, aktiivinen elämäntapa ja liikunta, sekä korkea koulutus. Näin Alzheimer päivänä meidän jokaisen olisi hyvä miettiä omia muistiystävällisiä valintoja.

Tänään 21.9.2020 klo:21.00 sytytämme muistin tulen maailman Alzheimer-päivänä. Ihanaa muistiviikon alkua kaikille!