Tie vie aina kotiin…

17.1.2019

Tulevaisuuden Suomessa ikääntyneitä on yhä enemmän ja ympäri maan vireillä onkin monia erilaisia hankkeita ja kehittämisohjelmia. Tutustuin Suomen kuvalehden artikkeliin, jossa kerrottiin Lapinjärven hankkeesta kehittää muistiystävällinen taajama. Ikääntyneiden ja muistisairaiden asuminen ja palvelut on perinteisesti keskitetty omiksi rakennuskokonaisuuksiksi usein kauas muusta arkielämästä. Tulevaisuudessa käytännöt kuitenkin ovat muuttumassa ja useilla tahoilla kehitellään uudenlaisia ratkaisuja asumisen ja palveluiden järjestämiseen.

Vuonna 2016 Lapinjärvi pääsi mukaan sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeeseen jolloin aloitettiin suunnittelutyö ihka ensimmäisen muistiystävällisen taajaman luomisesta.  Tarkoituksena on luoda palvelukortteli, jossa erityistukea tarvitsevien asuminen ja palvelut on sijoitettu aivan tavalliseen asuinkortteliin ja ovat kaikkien käytettävissä. Muistisairaat saisivat kulkea vapaasti, eikä heitä eristettäisi omiin aidattuihin  yksiköihinsä. Vuonna 2023 Lapinjärven kirkonkylän tavoitteena on olla muistiystävällinen.

Hankkeeseen palkattiin arkkitehdiksi Johanna Hyrkäs, joka on suunnitellut Lapinjärven muistiystävällisen taajaman. Alueen tulee olla selkeä, turvallinen ja saavutettava ja lisäksi sen pitää tukea sosiaalista kohtaamista, aktivoida kaikkia aisteja ja tuottaa mielihyvää. Kunnassa on tehty käytännön tutkimusta, miten erilaisin keinoin muistisairaan asumista voidaan edistää normaaliympäristössä; minkälaista valaistusta tarvitaan ja opastusta liikkumista varten. Hyrkäs on suunnitellut kävelyreitit muistisairaita ajatellen ja ne ovat muodoltaan ympyröitä ja tuovat aina kotiin. Kävelyreiteille on suunniteltu tuotavan penkkejä lepopaikaksi vähintään 150 metrin välein ja reiteillä olisi kohtaamispaikkoja, pieniä aukioita, joissa voi vaihtaa kuulumisia ja levähtää. Taidetta on myös tarkoitus käyttää ohjaamaan liikkumista.

Asumisvaihtoehdoksi ikääntyneille Lapinjärvellä on kehitetty omanlaiset pientalot, Lapinjärvitalot. Lapinjärvitalot ovat puuvalmisteisia alle 50 neliön taloja, jotka ovat suunniteltu vastaamaan ikääntyneiden ja muistisairaiden tarpeisiin. Tilava, esteetön ja hyvin valaistu koti, joissa lämpimät värit ja mattapintaiset lattiat joilla ei liukastu. Lapinjärvitalot ovat muunneltavissa olevia pientaloja ja sellaisen voi ostaa kuka tahansa. Ensi kesänä niihin pääsee tutustumaan Kouvolassa asuntomessuilla.

Erilaisia muistisairaiden kyliä on on ilmestynyt ja suunniteltu eri maihin ja jo Suomeenkin. Lapinjärven hanke on kuitenkin ajatukseltaan erilainen. Kirkonkylä on edelleen muistiystävällisyydestä huolimatta kaikkien käytössä, ei keinotodellisuus josta ei saa poistua, kuten esimerkikisi Hollanin muistikylä Hogeweyk. Kylällä sijaitsee lyhyen välimatkan päässä toisistaan  ikääntyneiden palvelujen lisäksi mm. päiväkoti, kirjasto, koko kylän työhuone, rautakauppa, kukkakauppa, hyvinvointipuisto sekä lounaskahvila. Lapinjärvellä tuetaan yhteisöllisyyttä ja ihmisläheisyyttä ja halutaan tarjota asumismukavuutta kaikille kyläläisille ikään katsomatta.

 

Muistiystävällisen taajaman arvot: yhteisöllisyys, toisista huolehtiminen, turvallisuus, ympäristön esteettisyys, viihtyisyys ja yhdenvertaisuus.

Lähteet:

Suomen kuvalehti

socom.com

STTinfo