Vanhuspalvelut ja ikääntyminen Suomessa

21.5.2018

Tervetuloa vanhuspalvelut -sivustolle!

Ikääntyminen ja vanhukset ovat polttava ja ajankohtainen keskustelunaihe 2010-luvun Suomessa. Suuret ikäluokat eläköityvät ja samaan aikaan syntyvyys on laskusuunnassa. Kyseessä ei siis ole ainoastaan iäkkäiden ihmisten määrän kasvusta, vaan koko yhteiskuntarakenteen muutoksesta. Ennusteiden mukaan iäkkäiden määrä kasvaa voimakkaimmin erityisesti vanhimmissa ikäluokissa ja samalla taas lasten ja työikäisen väestön määrä vähenee. Väestön ikärakenteen muutoksen vuoksi yhteiskunnan on nyt mukauduttava laajasti entistä iäkkäämmän väestön tarpeisiin ja tarvitaan iäkkäiden palvelujen lisäämistä ja kehittämistyötä.  

Ikääntyneet tarvitsevat usein apua ja tukea kotona selviytymiseen tai ehkäpä tarve on erilaiselle asumismuodolle. Vanhuspalveluita voi tarvita epäsäännöllisesti ja harvemmin, esimerkiksi siivouspalveluina tai puutarhatöinä tai sitten useammin, päivittäisinä kotihoidon tai kotisairaanhoidon palveluina. Apua voi myös kaivata vaikkapa erilaisten lomakkeiden ja hakemusten täyttämiseen, tai sitten kauppareissuille. Omaishoitaja voi kaivata apua kodin töihin ja lomittajaa vapailleen, tai kotiin voi hankkia erilaisia turva- ja apuvälineitä, kuten esimerkiksi liesivahtia tai turvaranneketta. Palvelutarpeita on hyvin erilaisia, kuten myös ikääntyneitä. 

Ikääntyneiden palveluihin, vanhuspalveluihin, tuo muutosta meneillään oleva SOTE-myllerrys, joka tarjoaa mahdollisuuden yksityisille palveluntarjoajille. Ikääntyneillä ihmisillä onkin nykyään mahdollisuus valita palveluita yhä laajenevasta ja kasvavasta valikoimasta palveluntuottajia, eikä ainut vaihtoehto ole enää kunnallinen palveluntarjoaja.  

No entä sitten vanhuspalveluiden hieman jopa mahdottomalta tuntuva termiviidakko, joka haastaa välillä jopa ammattilaisenkin. Sitä yritämme täällä vanhuspalvelut.com -sivustolla hieman avata ja kertoa mitä mikäkin termi tarkoittaa. Kerromme myös blogin puolella ajankohtaisista aiheista, jotka liittyvät ikääntymiseen ja vanhenemiseen, sekä vanhuspalveluihin. 

Tarjoamme kuluttajille helpon ja yksinkertaisen reitin etsiä oman kotipaikkakunnan palveluntarjoajia ja vertailla niitä. Voit etsiä juuri sinun tai läheisesi tarpeisiin sopivat palveluntuottajat ja valita heistä sopivimman. Aktiivista ja turvallista ikääntymistä omassa kodissa voi tukea monin eri tavoin hyödyntämällä palveluita. Oikeanlaisen palvelun ja palveluntuottajan kohtaaminen ikääntyneen kanssa luo mahdollisuuden asua kotona mahdollisimman pitkää ja sitä me usein toivomme ja haluamme.

 

 Ihanaa ja aurinkoista kesän alkua!