Vanhuspalvelut murroksessa

5.11.2018

Vanhuspalveluista kirjoitetaan harva se päivä eri medioissa vaihtelevaan sävyyn. Välillä kauhistellaan hoidon tasoa, maksuja ja välillä vanhusväestön kasvua. Uusia yrittäjiä lähtee toimintaan mukaan lähes päivittäin, kun vihdoin on mahdollista valita jokin muu palveluntuottaja, kuin julkisen puolen tarjoama. On pieniä yhden naisen tai miehen yrityksiä ja valtavia massatuottajia. Vanhuspalvelut elävät murroksessa ja hakevat kiivaasti paikkaansa ja muotoaan.

No entä millä tulevaisuudessa vanhuspalveluiden tuottajat kilpailevat keskenään? Uskon itse vakaasti vanhustyön ammattilaisena, että oli kyseessä julkinen tai yksityinen palveluntuottaja, tulevaisuudessa tullaan kilpailemaan laadulla. Valinnanvapaus mahdollistaa vihdoin tämän. Laatu tulee olemaan ratkaiseva tekijä, kun palveluntuottajaa valitaan. Laatu vanhustyössä on erittäin mielenkiintoinen aihe, jota olen pohtinut useasti. Olen tutustunut erilaisiin palveluntuottajiin, tutkinut, lukenut ja todennut, että täsmälleen samoilla resursseilla on mahdollista tuottaa hyvin erilaista laatua vanhustyötä tehdessä. Raha ei aina, oikeastaan koskaan ratkaise, vaan tahto, motivaatio ja asenne. Rahaa ja resursseja, numeroita ja desimaaleja on vain niin helppo tutkia ja syyttää, jos homma ei toimi. Tahto, motivaatio ja asenne pitää löytää ja pitää kirkkaana mielessä, jotta tulee pärjäämään kisassa. Tulevaisuudessa vanhukset ja heidän omaisensa tulevat varmasti vaatimaan enemmän.

Haluaisin itse lukea enemmän positiivisia kirjoituksia Suomen vanhuspalveluista negatiivisten sijaan. Haluaisin lukea hyvistä kokemuksista, innovaatioista, arvokkaasta arjesta ja hyvinvoivista hoitajista. Haluaisin tutustua vanhusten omannäköisiin koteihin palveluasumisessa ja ryhmä- ja hoivakodeissa, sekä kotihoidon arvokkaaseen ja vaihtelevaan työhön. Valitettavan usein negatiiviset aiheet kuitenkin ponnahtavat esiin ja saavat kaiken mediahuomion. Saamme jatkuvasti lukea kiireestä, väsymyksestä, ahdistuksesta ja nämä otsikot jäävät mieliin. Uskon vakaasti siihen, että meillä Suomessa tehdään myös erittäin laadukasta ja asiantuntevaa vanhustyötä, josta voimme olla ylpeitä. Mielestäni positiivisemmalla otteella negatiivisen sijaan voisimme luoda hyvää painetta toisille palveluntuottajille kohentamaan omaa toimintaansa.

Toivotan kaikille positiivisia ajatuksia marraskuun pimeyteen!